Google Chrome gaat sites markeren als onveilig

In 2014 berichtten we al eens dat Google websites met een SSL certificaat (beveiligde verbinding) hoger zou plaatsen in de zoekresultaten van de zoekmachine. Met de komst van de nieuwste versie van Google’s Chrome browser, gaat Google meer maatregelen treffen tegen websites zonder een dergelijk certificaat.

In 2014 kondigde Google aan zich te willen gaan inzetten voor een veiliger internet. Google merkte  toen op dat er een hoop websites waren die geen SSL certificaat hadden. Zónder dit certificaat is het mogelijk voor hackers om gevoelige gegevens te onderscheppen tussen de bezoeker van een website, en de website zelf. 

Mét dit certificaat zal, tijdens een dergelijke poging, de bezoeker geen gegevens kunnen uitwisselen met de site en wordt zowel de bezoeker als de website beschermd tegen de hacker.  De kruistocht van Google heeft zijn vruchten afgeworpen; inmiddels heeft grofweg de helft van alle websites die via de desktop bekeken kunnen worden een SSL certificaat.

Vandaag gaat Google daar nog een stap verder in; websites zonder SSL certificaat worden actief (in de nieuwste versie van Chrome) aangemerkt als onveilig. Google heeft daarbij een aantal afbeeldingen uitgegeven van hoe dat eruit komt te zien. Onderstaande afbeelding is hoe het er vanaf Chrome versie 56 uit ziet, de afbeelding dááronder is hoe het er uiteindelijk komt uit te zien. Ook concurrent Firefox doet mee aan dit initiatief en gaat deze waarschuwing weergeven. 

Google Chrome is een van de meest gebruikte internetbrowsers: volgens statistieken van W3Schools gebruikt 70% van gebruikers Chrome as standaard internetbrowser. 

WebIQ helpt graag met het veilig én vindbaar houden van je website, wil je meer weten over de mogelijkheden omtrent SSL certificaten? Neem dan contact met ons op!

Chrome 56 - onveilige melding

Toekomstige foutmelding bij onveilige verbinding